2010. május 27., csütörtök

Nagyító alatt a koris honlapok!

A következőkben össze fogok gyűjteni néhány honlapot a rengeteg közül, ami foglalkozik a témával.

1. Publikációk, cikkek.
Első találatom ebben a témában az International Figure Skating magazin. Ez egy havonta megjelenő magazin, online és nyomtatott formában is elérhető több országban. (valószínű több nyelven is...) A stílusát nehéz behatárolni, akár szaklapnak is lehet mondani. A honlapon található rövid cikkek beszámolnak a nagyobb versenyekről, gálákról, rendezvényekről, de olvashatók benne interjúk, néhol csak képi összefoglaló található. Érdekessége, hogy egy magyar név is feltűnik íróként.

A következő rövid cikk a változó pontozásról szól, inkább tájékoztató jellegű. 2003-as cikk, de az aktualitása ma is megvan.

A következő cikk egy nagyon jó összefoglaló a tévhitekről. Nem kimondottan szakmai stílusú, átlagember számára jól érthető írás.

A következő cikk a korcsolya ABC nevet viseli, egy nagyon általános összefoglaló azoknak, akik most ismerkednek a korcsolyázással.

Utolsó érdekesnek talált cikkem a következő: Újra megnyílt a Jégszínház. 2006-os cikk. Valóban volt néhány előadása ott a Jégszínháznak, de nem sokáig bírták, újabb szünet következett, végül tavaly télen költöztek elvileg végleges helyre, a Récsei Centerbe.

2. Honlapok.

Első találatom az Eurosport honlapja. Rövid, tömör cikkek kerülnek fel, és csak a nagyobb versenyek idején frissül az oldal. Korrekt tájékoztatást ad.

Jégtánc és Műkorcsolya Portál. Jól kidolgozott, részletes honlap, korcsolyázókról kicsit kevés az információ, az oldal többi része viszont hiteles információforrás.

Evgeni Plushenko magyar rajongói oldala. A háttér nagyon túlzsúfolt, szinte olvashatatlan, egyébként egy nagyon kidolgozott, sok információt közlő oldal. Hírek általában csak a nagy versenyek után frissülnek.

Pletykák a korcsolyavilágból. Hivatalos nevén: Friss hírek online. Bulvár jellegű oldal, a versenyzők "magánéletével" kapcsolatos cikkeket oszt meg az oldal az olvasókkal. Hitelessége erősen megkérdőjelezhető, előfordulhat benne hatalmas kacsa is. De melyik bulvárlapban nem...?

Angel on Ice. Johnny Weir rajongói oldala. Gyakran frissülő oldal rengeteg hiteles információval, videókkal, képekkel, profillal, sok hasznos linkkel. Csak Johnnyval foglalkozik, viszont vele bámulatos részletességgel. Eddig a legjobban megszerkesztett és fenntartott oldal.


3.Blogok

Műkorcsolya és jégtánc. Nagyon jól megírt, hiteles blog, minden, amit a műkorcsolya technikai oldaláról tudni lehet. Bár magánblog, nevezhetnénk szakmainak is, annyira átgondolt, egyértelmű a stílusa.

4. Wiki, adatbázis, gyűjtemény

Műkorcsolya és jégtánc- wikipédia. Nagyon gyengén megszerkesztett lap. Vannak benne téves információk is, és az átlag 2 soros jellemzések nagyjából semmire nem elegendők.

Műkorcsolya.lap.hu. A lap.hu oldalaktól megszokott részletességgel hozza a linkeket különböző témában, nagy linkgyűjteménnyel rendelkezik.

5. Web 2.0 oldalak

Ez az a téma, ami meglehetősen megbízhatatlan. Mint korábban már említettem, gyakoriak a névvel való visszaélések, és előfordul, hogy csak jóval később derül ki a "személyiségzavar".

Johnny Weir a facebook-on: Magánprofil. Nem jelöli vissza a rajongóit, viszont nagyon jó fényképei vannak fent, amik nyilvánosak. (pl: gyerekkori képek, fotózások kimaradt képei)

Johnny a Twitteren: Nyilvános profil, biztosan ő van fent.

Több emberről nem derült ki egyértelműen, hogy az ő profiljuk-e.

6. Kereskedelmi oldalak

e-bay: időnként akad néhány jobb korcsolya, egyéb felszerelés (kesztyű, élvédő...)

vatera: nagyobb tételben található jó minőségű korcsolya, de nagy a mérethiány.

Nikatiskate: webáruház nagy kínálattal. Nem csak korcsolya kapható, hanem az összes kiegészítő is.

Ennyi lenne a legfontosabb linkek gyűjteménye.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése