2010. május 25., kedd

Hogyan kommunikál a koris fórum?

A válasz a kérdésre: nagyon változóan. A felsorolt szempontok közül ebben a topikban leginkább a referenciális és konatív funkció a jellemző. A miértre úgy gondolom, egyszerű a válasz. Talán a referenciális funkció a legérthetőbb, hiszen az egész fórumnak a lényege az ismeretek átadása, megosztása. Ezenkívül mindig van egy olyan téma, amire általában egy ember nagyon gyorsan lecsap. (pl: S. Csaba üzenete: MA!!! Reflektor TV 20: 40 Minden amit a sztárokról tudni akartál- Tonya Harding.) Sokan írták utána, hogy nincs ilyen csatornájuk, vagy nem értek rá, és szeretnének egy élménybeszámolót kérni. Meg is kapták, elég részletesen. Itt jól látható az ismeretek átadására való törekvés. De rengeteg más példát lehetne hozni erre, mindenki hozzáfűzi a mondandóját a témához, és már azt is ismeretátadásnak tekinthetjük, mivel általában minden egyes bejegyzésnél új információhoz jutunk.

Konatív funkció a másik legjellemzőbb. Ez főleg a rövidebb, pár soros vagy mondatos hozzászólásokban látszik meg, mikor érdemi hozzászólása úgymond nincs a témához, csak egy kérést közöl. Pl: "Dobjatok mélt!:)" vagy: "Kifejtenéd részletesebben?" vagy: "Át tudnád küldeni emailben?"

A többi funkció is megtalálható a fórum életében, de nem annyira hangsúlyosan, mint a fent említett két funkció, így nehezen is tudnék rá hirtelen példát találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése